Pieczone faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska do piwa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    100 g szynki
    5 łyżeczek jogurtu naturalnego lub majonezu
    mała cebulka
    1 łyżeczka oleju
    sól
    pieprz
    150 g żółtego sera w kawałku
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przekąski

Pieczone faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i gotujemy w całości aż zrobią się miękkie. Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy na oleju. Następnie kroimy ziemniaki na pół i wydrążamy ze środka. To co wyjęliśmy, wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem (ewentualnie miksujemy w siekaczu) z jogurtem naturalnym lub majonezem. Dodajemy cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki nadziewamy przygotowaną masą i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy nim ziemniaki. Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści i lekko zarumieni).
    Podajemy z jogurtem naturalnym, ketchupem lub kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i oczywiście piwem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: bataty - 16 przepisów na słodkie ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować