5 średnich ziemniaków
100 g szynki
5 łyżeczek jogurtu naturalnego lub majonezu
mała cebulka
1 łyżeczka oleju
sól
pieprz
150 g żółtego sera w kawałku
szczypiorek
Pieczone faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i gotujemy w całości aż zrobią się miękkie. Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy na oleju. Następnie kroimy ziemniaki na pół i wydrążamy ze środka. To co wyjęliśmy, wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem (ewentualnie miksujemy w siekaczu) z jogurtem naturalnym lub majonezem. Dodajemy cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki nadziewamy przygotowaną masą i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy nim ziemniaki. Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści i lekko zarumieni).
Podajemy z jogurtem naturalnym, ketchupem lub kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i oczywiście piwem. Smacznego!
Komentarze