Cukinia w serowej panierce z sosem czosnkowym

  • wyświetlono: 3935 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Taka serowa propozycja odmieni naszą cukinię lub kabaczka. Jest doskonała na obiad lub kolację.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 duża cukinia lub kabaczek
sól
pieprz,
papryka słodka.
Panierka serowa:
400 gramów żółtego sera,
200 gramów sera feta,
3 jajka
natka pietruszki.
mąka
bułka tarta.
Olej do smażenia.

sos czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny GRECKI
3 łyżki majonezu
5 ząbków czosnki
sól do smaku
pieprz (szczypta)

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia w serowej panierce z sosem czosnkowym

  • cukinia1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry ok 2 cm. Wydrążamy z każdego kółka gniazdo nasienne za pomocą kieliszka lub literatki. Układamy krążki na ręczniczku papierowym , solimy i pozostawiamy na 10 minut aby puściła cukinia sok. Następnie wycieramy z nadmiaru soku delikatnie ręczniczkiem krążki cukinii i przyprawiamy pieprzem i papryką.
  • panierka2. Panierka:
    do miski ścieramy na dużych oczkach żółty ser, wykruszamy ser feta, wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy.
  • cukinia3. Każdy krążek cukinii obtaczamy mąką, następnie wkładamy do masy serowej oblepiając dookoła i w środku masą serową cukinię. Delikatnie wkładamy w misce z bułką tartą i obsypujemy dookoła..
  • panierka4. Delikatnie wkładamy w misce z bułką tartą i obsypujemy dookoła..
  • cukinia5. Smażymy na sporej ilości oleju z obu stron na lekko rumiany kolor.
  • cukinia6. Po usmażeniu układamy cukinię na ręczniku papierowym ,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 7. Sos czosnkowy:
    Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
    Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ser żółtymasa serowaczosnekCukiniajogurtser fetakabaczeksos czosnkowycukinia faszerowanasezon na cukiniecukinia panierowanawarzywa na obiadpanierka serowazielona cukinia

Komentarze

Podobne przepisy

Placki z cukinii w wersji wytrawnej

Dodane przez: AlaW.

Placki z cukinii w wersji wytrawnej

Przepyszne placki z dodatkiem sera...

CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne

Dodane przez: Maggie79

CZOSNKOWO-SEROWE KANAPKI – wykwintne

Przekąska idealna czyli wyrazisty...

mozzarella

Dodane przez: Kasja1986

Paluszki z mozzarelli w szynce i cukinii

Pyszne paluszki z mozzarelli owinięte...

Cukinia w cieście

Dodane przez: ankad21

Cukinia w cieście

Pyszna, bardzo szybka w wykonaniu...

1

Dodane przez: Duśka55555

Podudzia w pikantnej panierce

Idealne jako przekąska na spotkaniu...

Czosnkowe kostki serowe

Dodane przez: Justine_Mazur

Czosnkowe kostki serowe

Niepozorne, a takie pyszne! Idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE