Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

4.46 (160 ocen)

Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    0,5 kg kurzych wątróbek
    1 jajko
    2 łyżki masła
    1 łyżka bułki tartej
    pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz

    Składniki na pieczoną kaczkę:
    1 cała kaczka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki suszonego majeranku
    1 łyżka suszonego tymianku
    100 ml czerwonego, wytrawnego wina
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka nadziewana wątróbką 1. Farsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • kaczka z farszem 2. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.

Porady

Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować