Pampuchy z sosem pieczarkowym

4.48 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pampuchy inaczej kluski na parze to mięciutkie, rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki. Można je podawać na słodko z musami owocowymi i owocami lub wytrawnymi sosami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (8 sztuk) :
    150 ml ciepłego mleka
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    300 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka roztopionego masła

    Sos pieczarkowy :
    1 mała cebula
    500 g pieczarek
    200 ml śmietany do sosów
    ½ szklanki wody
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Pampuchy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję zaczyn – do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i mleko, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, mieszam, dodaję gotowy zaczyn i przestudzone masło, wbijam jajko. Mieszam delikatnie łyżką, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę przekładam je na blat i wyrabiam kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki). Gotowe ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na 8 równych części, z każdej formuję kulkę, układam je na podsypanym mąką blacie, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Do garnka wlewam wodę (mnie więcej do 1/3 wysokości), zakładam nakładkę do parowania, wstawiam na palnik, kiedy woda zacznie parować wkładam pampuchy (kluski urosną podczas parowania, dlatego nie wkładam wszystkich naraz), przykrywam pokrywką, paruję około 10 minut.

    Sos :
    Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki myję, kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, podsmażam przez chwilę, wrzucam pieczarki, mocno oprószam solą. Wodę mieszam z mąką, tak, żeby nie było grudek. Kiedy pieczarki się przesmażą wlewam śmietanę i wodę z mąką, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę. Gotuję kilka minut aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować