Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

4.5 (199 ocen)

  • 25 min

Pyzy z sosem myśliwskim są bez wątpienia smakiem mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z rodzinnymi wyjściami do baru mlecznego. Są szybki i łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne.

  • 25 min

Składniki:

  • Pyzy drożdżowe na parze

    Duża biała cebula
    6-8 kiszonych ogórków
    3 szt. kiełbasy wiejskiej
    Przecier pomidorowy 200g
    Pomidory krojone pelatti 400g
    Sól, pieprz czarny, ostra papryka, cukier, lubczyk
    Łyżka oliwy
    Łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, gdy jest już ciepła dodajemy łyżkę masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Kiełbasy kroimy w słupki i dodajemy do cebuli. Przesmażamy. Ogórki kroimy w słupki. Do kiełbasy i cebuli dodajemy pomidory pellati i przecier pomidorowy. Dolewamy nieco wody tak, aby powstał gesty sos. Dodajemy pokrojone ogórki. Gotujemy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku, lubczykiem, ostra papryką, czarnym pieprzem, sola i cukrem.
    Pyzy gotujemy na parze. Polewamy obficie sosem, dekorujemy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować