Dzięki tej potrawie można mieć na co dzień odrobinę wakacji.
20 min
Składniki:
1 kg świeżych małży
100 ml białego, wytrawnego wina
1 mała cebula
10 g masła
200 g kolorowych sałat
natka pietruszki
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
sól ziołowa
pieprz ziołowy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Mule po marynarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Małże dokładnie, ale krótko umyć w zimnej wodzie. Szybko osuszyć papierowym ręcznikiem, by się nie otworzyły.
Pokroić w kostkę cebulę.
2.W szerokiej patelni lub garnku rozpuścić na wolnym ogniu masło, zeszklić cebulę, dodać połowę posiekanej drobno pietruszki i wlać wino.
3.Włożyć do naczynia z cebulą mule i przykryć. Gotować 10 minut. Raz przemieszać delikatnie i potrząsnąć naczyniem, w którym gotują się mule.
4.Z soli, pieprzu, soku z cytryny, oliwy przygotować sos do sałaty. Sałatę umyć. Awokado pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Osuszoną sałatę polać sosem i posypać awokado.
5.Mule przełożyć do miseczki, posypać natką. Od razu podawać z bukietem kolorowych sałat.
Komentarze