Mule po marynarsku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzięki tej potrawie można mieć na co dzień odrobinę wakacji.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
    100 ml białego, wytrawnego wina
    1 mała cebula
    10 g masła
    200 g kolorowych sałat
    natka pietruszki
    1 awokado
    sok z 1/2 cytryny
    sól ziołowa
    pieprz ziołowy
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mule po marynarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże dokładnie, ale krótko umyć w zimnej wodzie. Szybko osuszyć papierowym ręcznikiem, by się nie otworzyły.
    Pokroić w kostkę cebulę.
  • 2. W szerokiej patelni lub garnku rozpuścić na wolnym ogniu masło, zeszklić cebulę, dodać połowę posiekanej drobno pietruszki i wlać wino.
  • 3. Włożyć do naczynia z cebulą mule i przykryć. Gotować 10 minut. Raz przemieszać delikatnie i potrząsnąć naczyniem, w którym gotują się mule.
  • 4. Z soli, pieprzu, soku z cytryny, oliwy przygotować sos do sałaty. Sałatę umyć. Awokado pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Osuszoną sałatę polać sosem i posypać awokado.
  • 5. Mule przełożyć do miseczki, posypać natką. Od razu podawać z bukietem kolorowych sałat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śródziemnomorska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować