Chorwackie penne po marynarsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przenosimy się do Chorwacji. Na najbliższy obiad lub kolację proponuję penne po marynarsku prosto ze Środkowej Dalmacji. Chociaż wygląda skromnie - w smaku jest bardzo intensywne i charakterystyczne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g makaronu penne
    -100 g anchois
    -2 łyżki marynowanych kaparów
    -2 ząbki czosnku
    -200 ml białego wina
    -mały pęczek natki pietruszki
    -mała gałązka świeżego rozmarynu
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -50 g tartego sera
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Sosy Dania z makaronem Penne

Chorwackie penne po marynarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, anchois pokroić w mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnię. Przesmażyć kilka minut. Dodać drobno pokrojone kapary i posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Całość zalać winem. Dorpawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu do odparowania większości wina.
    W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Przełożyć do gorącego sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło posypane startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować