Dzisiaj przenosimy się do Chorwacji. Na najbliższy obiad lub kolację proponuję penne po marynarsku prosto ze Środkowej Dalmacji. Chociaż wygląda skromnie - w smaku jest bardzo intensywne i charakterystyczne.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-300 g makaronu penne
-100 g anchois
-2 łyżki marynowanych kaparów
-2 ząbki czosnku
-200 ml białego wina
-mały pęczek natki pietruszki
-mała gałązka świeżego rozmarynu
-2 łyżki oliwy z oliwek
-50 g tartego sera
-sól, pieprz
Chorwackie penne po marynarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, anchois pokroić w mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnię. Przesmażyć kilka minut. Dodać drobno pokrojone kapary i posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Całość zalać winem. Dorpawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu do odparowania większości wina.
W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Przełożyć do gorącego sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło posypane startym serem.
Komentarze