Marynowane prawdziwki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon w pełni. U nas w Lubuskie lasy wynagradzają poprzednie lata posuchy. A prawdziwki marynowane to chyba najsmaczniejsze marynowane grzyby.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków
    1 szklanka octu 10 %
    pół litra wody
    liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka cukru
    1 cebula
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane prawdziwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane prawdziwki 1. Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować