Prawdziwki marynowane z czosnkiem

4.51 (170 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane prawdziwki okazały się prawdziwym hitem na domowym rodzinnym spotkaniu, teraz rodzinka domaga się tylko takich! Fantastycznie smakują i pachną czosnkiem, idealne dla wielbicieli czosnku!

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • małe prawdziwki

    Na każdy słoik:
    3 ząbki czosnku polskiego
    łyżeczka gorczycy białej
    4 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe

    Zalewa:
    8 szklanek wody
    2 szklanki octu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki soli + łyżka do gotowania
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Prawdziwki marynowane z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obrać, opłukać, poprzekrawać na pół w celu sprawdzenia czy nie są robaczywe
  • 2. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą, solimy łyżką soli, gotujemy 15 minut od zagotowania, często mieszając aby nie przywarły do dna i nie wykipiały podczas gotowania, odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą
  • 3. Składniki na zalewę zagotowujemy, do czystych słoiczków wkładamy przyprawy wraz z pokrojonymi ząbkami czosnku, wkładamy grzybki i zalewamy gorącą zalewą
  • 4. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody

Porady

Do słoiczków o pojemności 330 ml wkładamy po 3 ząbki a do mniejszych po 2 Uwaga! grzybków trzeba pilnować podczas gotowania bo mocno się pienią i kipią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować