Grzybów w tym roku cale mnóstwo. Kto miał czas , mógł ich mieć do woli. Warto pozamykać te skarby lasu w słoiki, by potem zimą cieszyć się ich smakiem
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
zalewa na 4 słoki 0,5l :
4 szkl wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 łyżek cukru
12 ziela ang
4 liście laurowe
Oczyszczone prawdziwki- w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów
Prawdziwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki sie zamknęły.
Komentarze