PRAWDZIWKI MARYNOWANE

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grzybów w tym roku cale mnóstwo. Kto miał czas , mógł ich mieć do woli. Warto pozamykać te skarby lasu w słoiki, by potem zimą cieszyć się ich smakiem

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zalewa na 4 słoki 0,5l :
    4 szkl wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    6 łyżek cukru
    12 ziela ang
    4 liście laurowe
    Oczyszczone prawdziwki- w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Prawdziwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki sie zamknęły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować