Prawdziwki marynowane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mamy sezon grzybowy grzech by było aby nie wykorzystać takiej okazji i zamknąć jesień w słoiki. Na zimę jak znalazł, może nie są za zdrowe ale jako dodatek do drugich dań w sam raz, można również zajadać do kanapek na śniadanie lub kolacje. Podam wam mój sprawdzony przepis z którego korzystam od lat i każdy kto z niego robi zachwala że grzyby są przepyszne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki :

    Grzyby leśne różnego rodzaju.



    do słoika :

    3 - 4 ziarenek pieprzu ziarnistego czarnego,

    0,5 łyżeczki gorczycy,

    1 - 2 liście laurowe,

    2 - 3 ziarenka ziela angielskiego.



    zalewa :

    2,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

    3/4 szklanki octu,

    1 płaska łyżka soli,

    3 czubate łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Prawdziwki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • weki 1. Grzyby leśne u mnie prawdziwki miałam dwa kilogramy oczyścić z robaczków i korzonków, umyć. Do garnka wlać półtora litra wody, dodać umyte grzyby oraz 1,5 łyżki soli. Grzyby od zagotowania się, gotować po dwadzieścia minut dwa razy w czasie gotowania zdjąć powstałą w czasie gotowania się grzybów pianę.
  • weki 2. Ugotowane dwa razy grzyby przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której się gotowały, można odczekać aby ostygły ale nie ma konieczności. Jak już grzyby ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do miseczki.
  • weki 3. Jak już mamy ugotowane i odcedzone grzyby wtedy lub w międzyczasie ugotować zalewę wlać wodę i ocet, wsypać cukier i sól, zagotować. Zalewa jest na porcję grzybów jeśli ktoś będzie miał więcej grzybów wtedy podwoić składniki na zalewę. Ach i jeszcze jedno jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśne wtedy do zalewy zamiast 3/4 octu wlać 1 szklankę.
  • weki 4. Jak już zalewa jest ugotowana a grzyby przygotowane do słoików dodać liście laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty oraz gorczycę. Nałożyć grzybów prawie pod pełno, zalać przygotowaną ugotowaną zalewą i szczelnie zakręcić.
  • weki 5. Gdy mamy uzupełnione już wszystkie słoiki mi akurat wyszło 5 słoików po musztardzie i jeden trochę większy. Do garnka na dno położyć ściereczkę ustawić przygotowane słoiki zalać wodą prawie pod pokrywkę w zależności od wielkości słoików, może być również do połowy. Garnek nakryć pokrywką i od czasu zagotowania się wody ze słoikami pasteryzować na wolnym ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu pozostawić w garnku lub wyłożyć na ścierkę do góry dnem nakryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • weki 6. Ostygnięte weki z grzybami przenieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym miejscu. Tak jak pisałam w opisie grzyby idealnie nadają się jako dodatek do drugich lub nawet do kanapek lub jako przekąska. Polecam serdecznie przepis jest sprawdzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować