Prawdziwki marynowane

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mamy sezon grzybowy grzech by było aby nie wykorzystać takiej okazji i zamknąć jesień w słoiki. Na zimę jak znalazł, może nie są za zdrowe ale jako dodatek do drugich dań w sam raz, można również zajadać do kanapek na śniadanie lub kolacje. Podam wam mój sprawdzony przepis z którego korzystam od lat i każdy kto z niego robi zachwala że grzyby są przepyszne.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki :

Grzyby leśne różnego rodzaju.



do słoika :

3 - 4 ziarenek pieprzu ziarnistego czarnego,

0,5 łyżeczki gorczycy,

1 - 2 liście laurowe,

2 - 3 ziarenka ziela angielskiego.



zalewa :

2,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

3/4 szklanki octu,

1 płaska łyżka soli,

3 czubate łyżki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Prawdziwki marynowane

  • weki1. Grzyby leśne u mnie prawdziwki miałam dwa kilogramy oczyścić z robaczków i korzonków, umyć. Do garnka wlać półtora litra wody, dodać umyte grzyby oraz 1,5 łyżki soli. Grzyby od zagotowania się, gotować po dwadzieścia minut dwa razy w czasie gotowania zdjąć powstałą w czasie gotowania się grzybów pianę.
  • weki2. Ugotowane dwa razy grzyby przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której się gotowały, można odczekać aby ostygły ale nie ma konieczności. Jak już grzyby ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do miseczki.
  • weki3. Jak już mamy ugotowane i odcedzone grzyby wtedy lub w międzyczasie ugotować zalewę wlać wodę i ocet, wsypać cukier i sól, zagotować. Zalewa jest na porcję grzybów jeśli ktoś będzie miał więcej grzybów wtedy podwoić składniki na zalewę. Ach i jeszcze jedno jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśne wtedy do zalewy zamiast 3/4 octu wlać 1 szklankę.
  • weki4. Jak już zalewa jest ugotowana a grzyby przygotowane do słoików dodać liście laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty oraz gorczycę. Nałożyć grzybów prawie pod pełno, zalać przygotowaną ugotowaną zalewą i szczelnie zakręcić.
  • weki5. Gdy mamy uzupełnione już wszystkie słoiki mi akurat wyszło 5 słoików po musztardzie i jeden trochę większy. Do garnka na dno położyć ściereczkę ustawić przygotowane słoiki zalać wodą prawie pod pokrywkę w zależności od wielkości słoików, może być również do połowy. Garnek nakryć pokrywką i od czasu zagotowania się wody ze słoikami pasteryzować na wolnym ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu pozostawić w garnku lub wyłożyć na ścierkę do góry dnem nakryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • weki6. Ostygnięte weki z grzybami przenieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym miejscu. Tak jak pisałam w opisie grzyby idealnie nadają się jako dodatek do drugich lub nawet do kanapek lub jako przekąska. Polecam serdecznie przepis jest sprawdzony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wekina zimęsłoikigrzyby w occie

Komentarze

Podobne przepisy

Prawdziwki marynowane z miodem

Dodane przez: Gregorhspeed

Prawdziwki marynowane z miodem

Przepis na pyszne prawdziwki, który...

grzyby

Dodane przez: Anitka0804

Najlepsze marynowane prawdziwki z papryką

Najlepsze jakie marynowane prawdziwki...

Prawdziwki z papryką i marchewką

Dodane przez: rzelkazag

Marynowane prawdziwki z papryką i marchewką

Z nutą słodyczy jaką daje marchewka...

prawdziwki marynowane

Dodane przez: Anitka0804

Marynowane prawdziwki z cebulką i papryką

Uwielbiam marynowane grzyby tym...

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.

Dodane przez: weronika63

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

Do marynowania wybieramy twarde...

prawdziwki z papryczką

Dodane przez: Anitka0804

Prawdziwki marynowane z suszoną papryczką...

W tym roku mam pole do popisu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE