Meksykańsko- włoskie połączenie z dodatkiem indyka to wyśmienita propozycja na sylwestrowe danie. Lazania z chili con carne ma ciekawy i wyrazisty smak.
50 min
Składniki:
10 płatów makaronu do lazanii
1 puszka chili con carne
1 pierś z indyka
1 puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
żółty ser
olej
keczup ( z dyni lub cukinii )
2 łyżki zielonego groszku z puszki
Lazania chili con carne z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty czosnek. Po chwili dokładamy mięso, kiedy się odpowiednio zrumieni wlewamy pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż nadmiar wody odparuje . Dno keksówki smarujemy olejem, kładziemy dwa płaty makaronu. Wykładamy połowę zawartości patelni, przykrywamy makaronem i połową chili con carne, następnie znów makaron, reszta mięsa, makaron i chili con carne. Kładziemy ostatnie dwa płaty, smarujemy je keczupem. Układamy kilka plastrów żółtego sera bądź startego na tarce. Lazanię posypujemy zielonym groszkiem i zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach. Możemy użyć ugotowanego wcześniej indyka a ser dodać także do środka potrawy.
Komentarze