KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI

0 (0 ocen)

  • 35 min

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej.Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb.Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z kurczaka – 300 g

    * passata pomidorowa ( albo przetarte pomidory z puszki ) – 250 ml

    * czosnek – 3 ząbki

    * cebula – 1 szt

    * świeża chili – 1 szt

    * sól, pieprz, cukier – do smaku

    * olej

    DODATKOWO:

    * makaron / ryż

    * świeży szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w słodkim sosie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.

    W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy.

    Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut.

    Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy.

    Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą pieprzu.

    Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować