Kulebiak z łososiem i szpinakiem

4.5 (154 ocen)

Zachwycające i bardzo proste danie, pyszne na zimno jak i na gorąco!

Składniki:

  • 5 sztuk ( 10 porcji świątecznych, 5 obiadowych )

    350 g opakowanie ciastka francuskiego
    450 g (op.) mrożonego szpinaku w liściach
    300 g filetu z łososia
    2 łyżeczki przyprawi Tzatziki Kamis
    100 g serka topionego z cebulką i szczypiorkiem (np. Hochland )
    50 ml mleka
    żółtko
    1 łyżka oleju
    czarnuszka, mak, sezam, siemię lub inne do posypania, można też pominąć posypkę
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Kulebiak z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulebiaki 1. Szpinak rozmrażamy. Osączamy.
    Mleko podgrzewamy, dodajemy serek i szpinak. Mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy przyprawą.
    Łososia kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy do szpinaku.
    Mieszamy , gotujemy razem 1-2 minuty po czym doprawiamy, ew. solą i pieprzem i studzimy.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, po czym wszerz na 5 części otrzymując 10 kawałków ciasta.
    Na górne nakładamy farsz ( może być letni), przykrywamy dolną, zlepiamy brzegi.
    Kulebiaki smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką ( bądź tym co kto ma czy lubi ) i pieczemy 15 minut.
    Podajemy gorące z sałatą lub sosem serowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować