Zachwycające i bardzo proste danie, pyszne na zimno jak i na gorąco!
Składniki:
5 sztuk ( 10 porcji świątecznych, 5 obiadowych )
350 g opakowanie ciastka francuskiego
450 g (op.) mrożonego szpinaku w liściach
300 g filetu z łososia
2 łyżeczki przyprawi Tzatziki Kamis
100 g serka topionego z cebulką i szczypiorkiem (np. Hochland )
50 ml mleka
żółtko
1 łyżka oleju
czarnuszka, mak, sezam, siemię lub inne do posypania, można też pominąć posypkę
Kulebiak z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy. Osączamy.
Mleko podgrzewamy, dodajemy serek i szpinak. Mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy przyprawą.
Łososia kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy do szpinaku.
Mieszamy , gotujemy razem 1-2 minuty po czym doprawiamy, ew. solą i pieprzem i studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, po czym wszerz na 5 części otrzymując 10 kawałków ciasta.
Na górne nakładamy farsz ( może być letni), przykrywamy dolną, zlepiamy brzegi.
Kulebiaki smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką ( bądź tym co kto ma czy lubi ) i pieczemy 15 minut.
Podajemy gorące z sałatą lub sosem serowym.
Komentarze