Tarta ze szpinakiem i łososiem

  • wyświetlono: 477 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

- ok. 400 g mrożonego szpinaku,
- 1 świeży malinowy pomidor,
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
- ok. 200 g łososia,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- odrobina startego sera Cheddar, odrobina sera pleśniowego blue.

Sos:
- 2 jajka,
- 1/2 l mleka,
- ok. 330 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- 5 łyżek mąki,
- przyprawy:sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 jajko.

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta ze szpinakiem i łososiem

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto: kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Boczki także wyklejamy ciastem. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Na podpieczone i w miarę ostudzone ciasto wylewamy masę ze szpinakiem.

    Sos:
    Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez około 1 - 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając rózgą do ubijania jajek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z palnika, po ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami.


    Łososia solimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju (z każdej strony do ścięcia ryby). Na tej samej patelni wyciskamy ząbek czosnku i dorzucamy mrożony szpinak. Dusimy do rozmrożenia, nadmiar wody wylewamy. Dodajemy pokruszonego ręką łososia, suszone pomidory kroimy na paseczki lub w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową - pamiętając, że ser, łosoś i suszone pomidory są już słone. Mieszamy szpinak z sosem. Dodajemy starty ser, ponownie mieszamy. Sos szpinakowy wylewamy na podpieczony spód tarty. Ser pleśniowy blue kroimy w większą kostkę rzucamy na wierzch tarty, lekko go wciskając w sos. Następnie pomidora kroimy w plastry i kładziemy na tarcie. Wkładamy tartę ponownie do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się jajek i sosu. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia wtedy jest łatwiej kroić. Najlepiej jest także kroić na drugi dzień. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartałosośrybaszpinakbez mięsaobiadimprezaSylwestertarta ze szpinakiempartytarta na słono

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami

Dodane przez: Jelonka

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, łososiem...

pomysł na zapiekankę wpadł, gdy...

Spaghetti ze szpinakiem, łososiem i serem feta

Dodane przez: Konto nieaktywne

Spaghetti ze fetą szpinakiem i łososiem

Szybkie, łatwe, a jednocześnie...

image-03okv5u

Dodane przez: Eweczka3

Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Zawsze robiłam typowe spaghetti...

Krokiety ze szpinakiem, tartym jajkiem i wiejskim serkiem

Dodane przez: monikaT83

Krokiety ze szpinakiem, tartym jajkiem i...

Za krokietami z mięsem nie szczególnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE