Kulebiak pascala z łososiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy i gotujemy w mleku przez jakieś 5-10 minut, wyjmujemy, zdejmujemy skórę i dziobiemy widelcem na małe kawałki. Do miski wrzucamy łososia, kaszę, drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną natkę, przyprawiamy do smaku i mieszamy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na dwie części wzdłuż, ale tak, żeby jedna z części była szersza od drugiej o ok. 2 cm. Mniejszy kawałek układamy na blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia), smarujemy brzegi rozmąconym jajkiem i układamy farsz pozostawiając centymetrowe marginesy. Na wierzchu kładziemy większy kawałek ciasta, brzegi dokładnie zlepiamy, można ponaciskać widelcem, smarujemy całość jajkiem. U mnie udało się wygospodarować kawałek ciasta na zrobienie ślicznej kokardki na wierzchu, jak Wam się nie uda, możecie zrobić wzorki widelcem, tylko tak żeby nie przeciąć ciasta :)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po wyjęciu kroimy na porcje i układamy na rukoli wymieszanej wcześniej z oliwą.
Komentarze