Dostałam przepis od córki do wypróbowania, i co się okazało, że zupa z kukurydzy też jest smaczna, gdy się ją doprawi, tak jak się lubi , i poda z tym co się lubi. Szybka do przygotowania,
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka kukurydzy 400 g.
1 cebula
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
4 kromki chleba
1 filet z kurczaka
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
2 szczypty czubrycy zielonej
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Kukurydziana zupa z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram, kukurydzę osączam z zalewy. Pokrojoną cebulę szklę na oleju, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek, podsmażam, dodaję połowę kukurydzy, filet z kurczaka, podlewam bulionem i gotuję ok. 20 minut[do miękkości mięsa]. Filet wyjmuje z zupy, po ostudzeniu kroję w kostkę. Zupę miksuję na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem. Kromki chleba kroję w kostkę, podsmażam na maśle, posypuję czubrycą .Zupę podaję z pozostałą kukurydzą, kawałkami mięsa, grzankami, osypaną natką pietruszki.
Komentarze