Zupa koperkowa z filetem z kurczaka

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Wczoraj poczułam nagłą ochotę na koperek i to nie w byle jakiej postaci, bo zupy koperkowej. U nas nigdy takowej się nie jadło postanowiłam zaufać intuicji i chyba mnie nie zawiodła, bo zupę zjadł nawet mój młody.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka ( najlepiej ze skórą )
    1 marchewka
    1 cebulka dymka
    Kawałek selera
    1 plasterek imbiru
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    3 ziarna czarnego pieprzu
    Sól,
    1 pęczek koperku
    1 łyżka masła
    50 ml śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa koperkowa z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy wkładamy do garnka.

    Dodajemy obraną pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną cebulę dymkę, kawałek selera i przyprawy: imbir, ziele, liść laurowy i ziarna pieprzu – całość zalewamy woda tak, aby mięso było przykryte.

    Gotujemy na wolnym ogniu 1-1,30 godziny w międzyczasie usuwając „szumowiny”.

    Kiedy wywar będzie już gotowy doprawiamy go do smaku solą, mięso wyjmujemy i ostawiamy.

    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej posiekany koperek.

    Tak zasmażony koperek dodajemy do wywaru i gotujemy 5 minut.

    Do zupy wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy doprawiamy zupę do smaku i gotujemy kolejne 5 minut.

    Filet z kurczaka kroimy w plasterki układamy na 4 talerzach, zalewamy zupą i serwujemy gorące, posypane odrobiną koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Koper Kurczak Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować