Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to idealna propozycja na Wigilijny stół. Polecam z barszczykiem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto;
    250 g mąka pszenna,
    100 g masła,
    2 łyżeczki cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    25 g drożdży świeżych,
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
    2 jajka.
    Farsz;
    300 g kapusty kiszonej,
    Garść grzybów suszonych,
    1 mała cebula,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka majeranku,
    szczypta kurkumy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Dodatki

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz;
    Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę,wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.
    Ciasto;

    Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

    Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Idealnie smakują z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować