Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, drożdże rozpuszczone w śmietanie i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.Grzyby suszone dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Kapustę zalewamy wodą, odcedzamy i ponownie wlewamy świeżą wodę. Gotujemy do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Kapustę mieszamy z grzybami dodajemy podsmażana cebulkę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wzdłuż boku wykładamy gruby pasek z farszem i , zawijamy ciasto w rulon, łączeniem od spodu. Ostrym nożem oddzielamy rulonik i dzielimy go na małe paszteciki. Z pozostałym ciastem i nadzieniem postępujemy tak samo.
Paszteciki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru.
Komentarze