Kruche ciasteczka z migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, ale nie twarde, posypane migdałami ciasteczka. Zrobicie je w pół godziny!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
    Mąka pszenna - 250g
    Mąka migdałowa - 50g
    Cukier - 120g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)
    Jajko - 1szt
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Mleko - 2 łyżki
    Do posypania:
    Brązowy cukier
    Płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciastka

Kruche ciasteczka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka z migdałami 1. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera chwilkę, jedynie do połączenia składników.

    Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszło mi 16 szt.

    Na każde ciasteczko wykładamy trochę płatków migdałowych, posypujemy cukrem i lekko dociskamy.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

    Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia.

Porady

Ciasteczka na blasze układamy w dużych odległościach od siebie, bo bardzo rosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować