Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pieczona dynia Hokkaido 500 g
    pieczona papryka 200 g
    1 -2 cebule czerwone
    3-4 ząbki czosnku
    ostra papryka 1/2 łyżeczki
    szczypta imbiru
    pieprz cytrynowy, pieprz czarny
    curry, sól do smaku
    bulion ok. 1 litr
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcja dla 3-5 osób.
    Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut.
    Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi.
    Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
    Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy.
    Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy.
    Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy.
    Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieprz cytrynowy, curry.
    Po ugotowaniu blendujemy, uzupełniamy ciepłym bulionem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
    Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
    Możemy udekorować listkami rozmarynu lub tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować