Kremowa zupa z pieczonej dyni z pomarańczą i imbirem

4.49 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Przepis posiadam już od bardzo dawna, dostałam go od mojej znajomej i postanowiłam wypróbować. Zupka wyszła naprawdę smaczna.
Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa o ciekawym smaku przygotowana na bazie pieczonej dyni, z dodatkiem imbiru który nadaje zupie lekkiej ostrości i pomarańczy która nadaje słodyczy. Tajka zupa to jedno z tych dań obiadowe które mogą z powodzeniem odgrywać rolę deserów albo potraw serwowanych gościom.
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo które można przygotować na wiele sposobów jednak najpopularniejsze są zupy. Jest warzywem niskokalorycznym, zawiera też wiele witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu dlatego powinniśmy ją często jeść.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 400 g dyni Hokkaido ( po oczyszczeniu),
    ok. 100 ml mleka ( zwierzęce lub roślinne),
    1 duża pomarańcza
    1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
    ok. 450 ml wody,
    3 trójkąciki topionego serka śmietankowego,
    1 łyżka masła,
    olej kokosowy,
    świeżo zmielony czarny pieprz, sól, kurkuma, curry, pieprz cayenne do smaku,
    zmielone orzechy nerkowca ( opcjonalnie do posypania)
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z pieczonej dyni z pomarańczą i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę zostawiamy. Układamy w brytfance i na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce oleju kokosowego. Brytfankę przykrywamy filią aluminiową.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut do miękkości. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy.
    Połowę pomarańczy obieramy i razem z mlekiem oraz dynią miksujemy na gładki krem (możemy zmiksować sam miąższ jeśli skórka jest zbyt twarda). Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Z drugiej połowy pomarańczy wyciskamy sok.
    Masło i kolek kokosowy roztapiamy w garnku o grubym dnie ( lub większym rondelku w którym będziemy gotować zupę) dodajemy starty imbir i podsmażamy przez około 2-3 min, zalewamy gorąca wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 5 min. Następnie dodajemy zmiksowaną dynię, sok z pomarańczy i gotujemy razem na wolnym ogniu około 10-15 min co chwilę mieszając. Dodajemy serki i dokładnie miksujemy na gładki krem. Zagotowujemy jeszcze oraz doprawiamy do smaku według uznania.
    Gotową zupę możemy podać np. ze zmielonymi orzechami nerkowca lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować