Kostka kawowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

O tym, że jestem wielbicielką kawy pod każdą postacią chyba najlepiej wie mój mąż. Nic na to nie poradzę (i chyba nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców - kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Kawowa pianka:
    600 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    ok 80 g startej czekolady (ja użyłam gorzkiej z 80% kakao)
    1/4 szklanki mocnego naparu kawy
    3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    Poncz:
    1/2 szklanki mocnego naparu kawy
    1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    ok 3/4 słoiczka kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia, aronia)
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka kawowa 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy.

    Spód formy o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • Kostka kawowa 2. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem.
  • Kostka kawowa 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie startą czekoladę. Na końcu powoli dodajemy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia.

    Wierzch gotowego ciasta oprószamy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Kawa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować