Kostka kawowa z musem gruszkowym

4.47 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Kostka kawowa z musem gruszkowym

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (forma 20x30)
    biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/3 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    masa kawowa:
    200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 fix do śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    3 serki waniliowe homogenizowane po 150 g
    1/2 szkl kawy cappuccino (proszek)
    2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody
    mus gruszkowy:
    4 duże gruszki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka cukru
    3/4 szkl wody
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    wierzch:
    300 ml śmietana 36%
    1 śmietan fix
    1 łyżka cukru pudru
    dodatkowo:
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    200 ml kawy
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus

Kostka kawowa z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy,a potem nasączamy ostudzoną kawą .
    masa kawowa:Mleko skondensowane ubijamy z fiksem na piankę, dodajemy cukier puder,a następnie dodajemy serki i cappuccino (proszek). Rozpuszczamy i studzimy żelatynę , łączymy ją z masą , a potem dzielimy na dwie części. Pierwszą wylewamy na nasączony kawą biszkopt.
    Na masie układamy małe, okrągłe biszkopty nasączone pozostałą po nasączaniu spodu biszkoptowego kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
    mus gruszkowy:
    Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
    wierzch:
    Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem ozdabiamy nią wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gruszki Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować