Kostka chałwowo-kawowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z puszystym kremem na bazie chałwy, przełożone biszkoptami nasączonymi kawą, podawane w formie kostki.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NASĄCZENIE:
    250ml mocnej kawy
    2 łyżeczki cukru
    50 ml amaretto-opcjonalnie

    KREM:
    300g chałwy waniliowej
    500g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    400ml śmietanki kremówki 30%-36%, zimnej

    PRZEŁOŻENIE:
    około 30 sztuk herbatników typu petit beurre
    duża paczka podłużnych biszkoptów
    ciasteczka w kształcie kulek
    kakao-opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kawy Herbaty

Kostka chałwowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka  chałwowo-kawowa 1. Przygotować nasączenie z kawy i odstawić do przestudzenia.
    Chałwę pokruszyć, dodać cukier puder i serek mascarpone. Zmiksować blenderem na gładką masę i schować do lodówki do schłodzenia.
    Zimną śmietanę kremówkę zmiksować na sztywno, dodać do masy chałwowej i wymieszać. Odłożyć 2-3 czubate łyżki kremu.
  • 2. Dno foremki w rozmiarze 24/24cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Kawę do nasączenia biszkoptów przelać do większej miski, najlepiej podłużnej. Biszkopty zanurzać w kawie, a następnie układać na kremie. Po ułożeniu warstwy biszkoptów wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników i posmarować je odłożonym wcześniej kremem.
  • 3. Na cieście ułożyć ciasteczka w formie kulek lub oprószyć kakao lub kawą rozpuszczalną. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Ciasto proste w przygotowaniu. Pamiętajmy o schłodzeniu śmietanki kremówki-przynajmniej 12 godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Herbatniki Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować