Kostka Alpejska

4.5 (149 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kostka alpejska połączenie biszkopt z kajmakiem bezami ,oraz śmietaną .
Pyszność szybka do zrobienia i bardzo dobra
Nie za słodką.
Przepis na duża blachę
Polecam bo warto.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 jajka
    Pół szklanki cukru
    Pół szklanki mąki
    2 łyżeczki kakao
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kajmakowa;
    Kostka masła
    400gram masy kajmakowej
    150gram bezów
    5 łyżeczek wódki

    Masa śmietankowa ;

    500ml śmietany 36%
    1 galaretka cytrynową

    Czekoladą
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Kajmak

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka alpejska 1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier oraz żółtka i ubijać.
    Dodać mąkę z kakao oraz proszkiem delikatnie wymieszać.
    Piec 25minut w 180°

    Masa kajmakowa.
    Miękkie masło utrzeć na puch,
    Dodawać stopniowo masę kajmakowa
    Wymieszać dodać pokruszone bezy
    Masę położyć na wystudzony biszkopt.

    Galaretka rozrobić w szklance wody
    Wystudzić, kiedy zacznie tężeć, ubijamy schłodzoną śmietankę pod koniec dodajemy, tężącą galaretkę,
    Wykładamy na masę kajmakowa
    Posypujemy startą czekoladą
    Wstawiamy do lodówki..

    Smacznego.

Porady

Zamiast galaretki można zdać żelatyne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować