Ciasto kajmakowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać. Dodać szczyptę soli. Ubijać do sztywności. Ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie ubita dodawać żółtka, dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Poncz na biszkopt:
Około 120 ml wody wymieszać z likierem kawowym.
Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:
Masło ucierać mikserem, aż do uzyskania pulchnej jasnej masy. Dodawać kawę, następnie kajmak, nie przerywając ucierania. Po utarciu masy kremowej wlewać strużką ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć.
Bezy połamać z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.
Masa śmietankowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach wody. Odstawić na kilka minut. Gdy nasiąknie dodać łyżkę wrzątku i rozpuścić. Ostudzić. Do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną kremówkę, ser mascarpone i ubijać. Dodać schłodzoną żelatynę i cukier puder. Ubić na sztywno.
Wykonanie:
Biszkopt przełożyć do naczynia, formy w której będzie się chłodzić w lodówce. Na biszkopt nałożyć poncz pędzlem, posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić.
Po 1 godzinie chłodzenia ubić śmietanę. Wyłożyć na masę kajmakową. Schłodzić kolejną godzinę. Utrzeć czekoladę. Po godzinie chłodzenia masę śmietankową posypać gorzką czekoladą.
Komentarze