Ciasto kajmakowe z bezami

4.45 (176 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest pyszny!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:


    Biszkopt:

    4 jajka

    szczypta soli

    100 g drobnego cukru do wypieków

    90 g mąki pszennej

    20 – 30 g kakao

    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia



    Poncz na biszkopt:

    125 ml zimnej przegotowanej wody

    3 łyżkami likieru kawowego lub wódki



    Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:

    350 g masła

    puszka masy kajmakowej, krówkowej – około 450 g

    2 łyżeczki kawy naturalnej, zmielonej

    125 ml ajerkoniaku

    250 – 300 g ciastek bezików

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



    Krem śmietankowy:

    900 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

    2 łyżki cukru pudru

    1 płaska łyżeczka żelatyny

    250 g serka mascarpone



    Dodatkowe składniki:

    tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tarce, do oprószenia

    3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Kajmak Dżemy

Ciasto kajmakowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:


    Biszkopt:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać. Dodać szczyptę soli. Ubijać do sztywności. Ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie ubita dodawać żółtka, dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

    Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.

    Piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.



    Poncz na biszkopt:

    Około 120 ml wody wymieszać z likierem kawowym.



    Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:

    Masło ucierać mikserem, aż do uzyskania pulchnej jasnej masy. Dodawać kawę, następnie kajmak, nie przerywając ucierania. Po utarciu masy kremowej wlewać strużką ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć.



    Bezy połamać z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.



    Masa śmietankowa:

    Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach wody. Odstawić na kilka minut. Gdy nasiąknie dodać łyżkę wrzątku i rozpuścić. Ostudzić. Do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną kremówkę, ser mascarpone i ubijać. Dodać schłodzoną żelatynę i cukier puder. Ubić na sztywno.



    Wykonanie:

    Biszkopt przełożyć do naczynia, formy w której będzie się chłodzić w lodówce. Na biszkopt nałożyć poncz pędzlem, posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić.



    Po 1 godzinie chłodzenia ubić śmietanę. Wyłożyć na masę kajmakową. Schłodzić kolejną godzinę. Utrzeć czekoladę. Po godzinie chłodzenia masę śmietankową posypać gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować