Kolorowa galareta z szynką, jajkiem i warzywami

4.92 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cudownie kolorowa, ułożona warstwami, pracochłonna ale dla takiego efektu naprawdę warto. Podajemy skropioną sokiem z cytryny lub octem. Idealna na wielkanocne śniadanie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,75 l bulionu
    4 łyżki żelatyny
    sól
    1 ugotowana marchewka
    1/3 ugotowanego brokuła
    20 dag szynki konserwowej
    1/2 puszki kukurydzy
    10 dag zielonego groszku
    1/2 strąka czerwonej papryki
    2 jajka na twardo
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.92 (168 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Przystawki Szynki

Kolorowa galareta z szynką, jajkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy bulion, doprawiamy solą. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
  • 2. Na dno silikonowej foremki keksówki wylewamy ok 3 łyżki bulionu z żelatyną. Odstawiamy do stężenia. Układamy natkę pietruszki i plasterki jajek. Ponownie zalewamy galaretą.
  • 3. Układamy kolejno: marchewkę, paprykę, groszek, ruloniki z szynki konserwowej, kukurydzę i brokuła, zalewając każdą warstwę galaretą i odstawiamy każdorazowo do stężenia zanim wylejemy kolejną warstwę.
  • 4. Na koniec mocno chłodzimy. Wkładamy na kilka sekund foremkę do gorącej wody i odwracamy na talerzu. Dekorujemy natką i plasterkami cytryny. Smacznego!

Porady

Galaretę podajemy z cytryną lub odrobiną octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować