Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem na pierogi

4.97 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kto raz zrobi pierogi lub uszka z tego przepisu, nigdy nie wróci do "nieśmiertelnego " ciasta z gorącą wodą.Ciasto wychodzi miękkie i bardzo plastyczne,można ja nadziewać różnymi farszami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz mięsny
    80 dkg mielonej wieprzowiny
    2 duże cebule-potarte na tarce
    5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    1 łyżka majeranku(roztartego w dłoniach)
    1 łyżeczka soli
    pieprz-do smaku

    Ciasto na pierogi
    500 g. mąki
    około 0,5 litra maślanki lub kefiru
Wystaw ocenę:

4.97 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kołduny

Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami farszu,doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
    .
  • Kołduny z rewelacyjnym ciastem na pierogi 3. Wykrawać kieliszkiem małe kółeczka na które kłaść około pół łyżeczki farszu mięsnego,i zlepić(Ja robiłam je w kształcie uszek)
  • 4. Pierożki gotować w rosole,po czym podawać z tymże rosołem.
    Rosołu w miseczce powinno być tylko tyle aby lekko pokrył kołduny

Porady

Najprościej zrobić sobie wcześniej małe mięsne kuleczki i kłaść je na ciasto ,wtedy łatwiej je zlepiać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować