Kołduny w rosole (kuchnia kresowa)

4.47 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

"Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz"

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1/2 szklanki gorącej wody
    szczypta soli
    Farsz:
    pół kilograma wołowiny
    1 cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kołduny Dania główne

Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kołduny 1. Przygotowanie:
    Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.
  • 2. ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.
    Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić jak uszka.
  • 3. Kołduny gotować kilka sekund w osolonym wrzątku, na małym ogniu a następnie gotować przez 5-8 minut w rosole (bez przykrycia). Podawać z rosołem, najlepiej wołowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować