Kołduny w rosole

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy jadłam kołduny w rosole, po prostu niebo w gębie. Ciasto jest bardzo cienkie, a farsz przepyszny.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz;
    10 dag mielonego mięsa baraniego
    25 dag mielonego mięsa wołowego
    10 dag łoju z nerki cielęcej
    1/2 szkl bulionu
    1 łyżka masła
    2 garście suszonego majeranku
    sól i pieprz
    4 ząbki czosnku
    2 cebule
    Ciasto;
    mąka pszenna - 500 g
    woda ciepła - 1/2 szkl
    sól
    Dodatkowo;
    bulion drobiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pierogi

Kołduny w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz;
    Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej.
    Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
    Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem.
    Schłodzić dobrze w lodówce.
  • 2. Ciasto;
    Z mąki, wody i szczypty soli, zagnieść ciasto, trochę wyrobić.
    Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, odstawić, przykryte ściereczką na kilka minut.
  • 3. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, kieliszkiem wykrawać koła, nakładać porcję farszu, zlepiać.
    Gotować kołduny w rosole, od wypłynięcia na wierzch przez ok.3 minut.
    Podawać z bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować