Kiełbasa z ziemniaków i mięsa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Jest to przepis na pyszną kiełbasę ziemniaczaną z mięsem, do pieczenia. Żeby poczuć tą pyszność musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podane jest w przepisie.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 1,2 kg
    mięso wieprzowe (najlepszy karczek) 60 dag
    cebula 2 szt.
    czosnek 6-7 ząbków (w zależności kto ile lubi)
    jelito wołowe proste (może być wieprzowe)

    Przyprawy:

    sól 20 g (1 łyżka)
    pieprz 1 mała łyżeczka
    pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
    majeranek 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Kiełbasa z ziemniaków i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa z ziemniaków i mięsa. 1. Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to co ma wyjść, a ma wyjść Ruska kiełbasa ziemniaczana. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
  • Kiełbasa z ziemniaków i mięsa. 2. W między czasie moczymy jelito. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelito, ja napełniałam przez lej zrobiony z butelki od mleka i włożoną w niego grubą rurkę od nadziewarki. Napełnione jelito zawiązujemy, odkręcamy małe kiełbaski i parzymy 30 minut w 80 stopniach Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy w zimnej wodzie 5 minut.
  • Kiełbasa z ziemniaków i mięsa. 3. Tak zrobione kiełbaski możemy smażyć na patelni lub grillu. Jest pyszna.

    Smacznego !!!

Porady

Uwaga!!! Do kiełbasy najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować