pierogi - farsz z mięsa i ziemniaków

4.49 (155 ocen)

  • 60 min

te pierogi królują na naszym stole od pokoleń... ciasto jest mięciutkie, farsz pyszny...w sam raz kuszą podniebienie;-)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1 kg mąki przennej
    1-2 jajka
    łyżka oleju
    ciepła woda( w takiej ilości ille mąka zabierze)

    farsz;
    niecały kg ziemniaków
    1 kg mielonego mięsa wieprzowego
    majeranek
    przyprawa w płynie (magga)
    cebula
    przyprawa uniwersalna
    olej do smażenia mięsa
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi - farsz z mięsa i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z mąki, oleju, wody i jajek zagnieść ciasto. wyrabiać do momentu aż ciasto będzie sprężyste.
  • 2. ziemniaki gotujemy do miękkości w wodzie z solą. studzimy.
    Mięso smażymy, doprawiamy. Następnie dodajemy usmażoną na złoto cebulkę, Całośc doprawiamy majerankiem,pieprzem, i pozostałymi przyprawami.
  • 3. ciasto dzielimy na kilka części a każdą wkładam do woreczków, aby ciasto nie stwardniało i zachowało miękkość.
  • 4. ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrajmy szklanką kółka, a następnie nakładamy łyżeczką farsz i formujemy pierogi.
    Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
    Po wyjęciu na sito,przelewamy pierogi zimną wodą. W ten sposób pierogi nie skleją się ze sobą.
    Okraszamy usmażoną cebulką przyprawioną przyprawą np, typu vegeta.
  • 5. SMACZNEGO

Porady

z tak przygotowanego ciasta wychodzi ok 100 szt pierogów. Mozna spokojnie je zamrozić lub od razu po ugotowaniu zjeść. Idealnie też smakują odgrzane na patelni. Po wyjęciu na sito,przelewamy pierogi zimną wodą. W ten sposób pierogi nie skleją się ze sobą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować