To bardzo smaczna i kapusta, i karkówka. Super szybkie danie, które można podać do ziemniaków, lecz także do bagietki lub chleba.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
5 plasterków karkówki surowej
1 kg. kiszonej kapusty
10 dag. masła
3 liście laurowe
1 łyżka przyprawy do mięs
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
po 2 szczypty: lubczyku i majeranku
Dodatkowo:
naczynie do zapiekania z nakryciem
Karkówka pieczona na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę nacieram przyprawą do mięs i pozostawiam na godzinę w lodówce. Obsmażam na maśle na rumiano. Kiszoną kapustę, płucze wodą, odciskam, kroję, doprawiam suszonymi pomidorami, listkami laurowymi, majerankiem, lubczykiem, mieszam.
2.Przygotowaną kapustę układam w naczyniu do zapiekania. Na kapuście układam karkówkę, polewam masłem z obsmażenia mięsa. Naczynie nakrywam, piekę 2 godziny w temp. 180 stopni.
Komentarze