Karkówka pieczona w kapuście

4.49 (185 ocen)

Idealna propozycja na zimowy obiad. Bardzo sycąca i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    0,5 kg kapusty kiszonej
    przyprawa do bigosu
    przyprawa do wieprzowiny
    1 duża cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    owoce jałowca
    kminek (można pominąć)
    pieprz świeżo mielony ( u mnie również kolorowy)
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Karkówka pieczona w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry o grubości ok 1cm. Oprószyć przyprawą do wieprzowiny z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Kapustę wypłukać dwukrotnie żeby nie była mocno kwaśna, odcisnąć wodę i posiekać, jeżeli jest mocno długa. Kapustę wymieszać z przyprawą do bigosu, listkami laurowymi, zielem, jałowcem, kminkiem i pieprzem.
  • Karkówka pieczona w kapuście 2. Na dno naczynia do zapiekania polać 3 łyżki oleju, wyłożyć połowę kapusty a na kapuście ułożyć mięso na przemian z plastrami cebuli. Ewentualnie jeszcze doprawić. Całość przykryć pozostałą kapustą a na wierch rozprowadzić 2 łyżki oleju. Piec ok 1,5 godziny w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować