Karkóweczka w sosie z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W tym czasie naczynie żaroodporne posmarować masłem i wlać połowę sosu z czerwonej cebuli.
Na nim ułożyć obsmażone mięso i przykryć sosem z cebuli. Przykryć naczynie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 85, piec do miękkości mięsa, trzeba sprawdzać, aby mięso się nie rozpadło.
2.Wykonanie sosu:
Cebule pokroić w talarki i zeszklić na masełku z odrobiną oleju
Wlać wino i dodać pozostałe składniki.
Poddusić na małym ogniu ok. 40 minut.
Na koniec doprawić do smaku pieprzem kolorowym, solą morską i octem balsamicznym.
Wykonanie dania:
Karkówkę pokroić w plastry, rozłożyć pojedynczo, natrzeć delikatnie, z obu stron oliwą i przyprawić pieprzem, solą lub jarzynką, czubrycą i czosnkiem granulowanym.
Przykryć i wstawić do lodówki na 1-24 godzin.
3.Następnie obsmażyć na rumiano.
Porady
Sos z czerwonej cebuli przygotowuję jesienią w większych ilościach, pasteryzuję. warto mieć takie zapasy. Sos ten można też podaćdo steków wołowych czy burgerów.
Komentarze