Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-400 g czerwonej cebuli
-8 łyżek cukru
-100 ml czerwonego wina
-2 łyżki octu jabłkowego
-2 łyżki oleju do smażenia
-sól, pieprz
-opcjonalnie: 100 ml wody
Chutney z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć cebulę i posypać szczyptą soli. Zeszklić. Całość zasypać cukrem i poddusić chwilę. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać wino i ocet. Zmniejszyć moc palnika i dusić aż część cebuli zacznie się rozpadać, a wino odparuje. W zależności od gatunku ok. 25-40 minut. W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą. Podawać na ciepło jako dodatek do posiłku.
Komentarze