Chutney z czerwonej cebuli

  • wyświetlono: 132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu.

cosik
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

-400 g czerwonej cebuli
-8 łyżek cukru
-100 ml czerwonego wina
-2 łyżki octu jabłkowego
-2 łyżki oleju do smażenia
-sól, pieprz
-opcjonalnie: 100 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney z czerwonej cebuli

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć cebulę i posypać szczyptą soli. Zeszklić. Całość zasypać cukrem i poddusić chwilę. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać wino i ocet. Zmniejszyć moc palnika i dusić aż część cebuli zacznie się rozpadać, a wino odparuje. W zależności od gatunku ok. 25-40 minut. W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą. Podawać na ciepło jako dodatek do posiłku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czerwona cebulachutneywarzywa na ciepłoczatnejwarzywa na słodkochutney z cebulicebula w syropiecebula na słodkosłodka cebula

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki smażone z cebulą

Dodane przez: Aneta_77

Ogórki smażone z cebulą

Ogórki tak przygotowane okazały...

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z cebulą

Dodane przez: kuchenny świat

Matiasy w sosie jogurtowo - majonezowym z...

Zapraszam na matiasy w sosie jogurtowo...

Pieczone pałki z całymi cebulami

Dodane przez: ewaeu

Pieczone pałki z całymi cebulami

Danie wyszło lepsze niż się spodziewałam....

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Czerwona kapusta z boczkiem i suszonymi śliwkami

Tak przygotowana kapusta może być...

buraczki z cebulą w maślance

Dodane przez: Magda_Z

Buraczki z cebulą w maślance

Idealne do obiadu.

Grzyby leśne z papryką i cebulą w keczupie

Dodane przez: Jola1977-1977

Grzyby leśne z papryką i cebulą w keczupie

Grzyby, papryka, cebulka i smakowita...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE