Chutney z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g czerwonej cebuli
    -8 łyżek cukru
    -100 ml czerwonego wina
    -2 łyżki octu jabłkowego
    -2 łyżki oleju do smażenia
    -sól, pieprz
    -opcjonalnie: 100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chutney Dodatki

Chutney z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć cebulę i posypać szczyptą soli. Zeszklić. Całość zasypać cukrem i poddusić chwilę. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać wino i ocet. Zmniejszyć moc palnika i dusić aż część cebuli zacznie się rozpadać, a wino odparuje. W zależności od gatunku ok. 25-40 minut. W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą. Podawać na ciepło jako dodatek do posiłku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować