Kanie w sosie słodko-kwaśnym

4.51 (155 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mazury to kraina wielkich jezior, lasów i...grzybów, a kanie są wśród nich najokazalsze. Potrafią udawać schabowego, a podane z sosem stanowią pożywne, samodzielne danie...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kanie: 4 sztuki
    - mąka: 50 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - przecier pomidorowy: 100 gramów
    - ketchup pikantny: 100 gramów
    - cebula: 50 gramów
    - papryka marynowana: 50 gramów
    - ogórki korniszone: 50 gramów
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - ocet winny: 1 łyżka
    - olej: 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

4.51 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kanie w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kanie myjemy, odrzucamy ogonki, większe kromy na połówki, obtaczamy w mące, jajku i smażymy na oleju na złoto.
    Cebulę kroimy w "piórka" i sparzamy wrzątkiem (będzie delikatniejsza). Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Przecier pomidorowy, ketchup i olej mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym, miodem i octem winnym, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i pieprz. Ma być słodko-kwaśne. Jesli mamy wrażenie, że któregoś składnika jest za mało, dodajemy więcej. Trudno podać dokładne proporcje wszystkich składników, gdyż zazwyczaj robię ten sos "na oko", a poasuje również do pulpecików mięsnych, nie tylko do kanii.
  • 3. Sosem zalewmy kanie. Możemy podawać od razu, ale najlepsze jest następnego dnia, jak się "przegryzie".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie Papryka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować