Mazury to kraina wielkich jezior, lasów i...grzybów, a kanie są wśród nich najokazalsze. Potrafią udawać schabowego, a podane z sosem stanowią pożywne, samodzielne danie...
Kanie w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kanie myjemy, odrzucamy ogonki, większe kromy na połówki, obtaczamy w mące, jajku i smażymy na oleju na złoto.
Cebulę kroimy w "piórka" i sparzamy wrzątkiem (będzie delikatniejsza). Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
2.Przecier pomidorowy, ketchup i olej mieszamy i zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym, miodem i octem winnym, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i pieprz. Ma być słodko-kwaśne. Jesli mamy wrażenie, że któregoś składnika jest za mało, dodajemy więcej. Trudno podać dokładne proporcje wszystkich składników, gdyż zazwyczaj robię ten sos "na oko", a poasuje również do pulpecików mięsnych, nie tylko do kanii.
3.Sosem zalewmy kanie. Możemy podawać od razu, ale najlepsze jest następnego dnia, jak się "przegryzie".
Komentarze