Jajka w sosie chrzanowym na ciepło

4.48 (148 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek
    50 g masła
    2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
    2-3 łyżeczki chrzanu (według własnego smaku)
    200 g śmietany 18%
    1 szklanka bulionu warzywnego
    sól
    biały pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Jajko Sosy Śniadanie

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i oskubać ze skorupek.
    Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę, wlać bulion i cały czas mieszając chwilę gotować.
    Dodać śmietanę, sól, pieprz i chrzan. Wszystko razem zagotować mieszając.
    Jajka ułożyć na półmisku i zalać gorącym sosem. Posypać posiekanym koperkiem.
    Gdy sos jest zbyt gęsty dolać bulionu i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować