Jajka w sosie musztardowo chrzanowym

4.5 (184 ocen)

Takie jajka pamiętam z dzieciństwa. Mama zawsze robiła je z musztardą, ja dodałam jeszcze chrzan. Obiad dosłownie w kilka minut!

Składniki:

  • 5 jajek

    Sos:
    1 łyżka masła
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 szklanki wody
    4 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka)
    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej np.. Kucharek
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajka w sosie musztardowo chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujmy na twardo. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Całość podlewamy woda i mieszamy, aż zasmażka się rozpuści. Dodajemy musztardę, chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Sosem polewamy jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować