Zapraszam na smaczny i sycący gulasz z dodatkiem gruszki. Taki gulasz świetnie smakuje zarówno z ziemniakami jak i z makaronem, ryżem lub kaszą. Polecam.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego na gulasz
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
0,5 l wody
2 łyżki oleju
2 twarde gruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 /4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Gulasz wieprzowy z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Cebulę w kostkę, a czosnek w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso, obsmażamy przez 5 minut. Dokładamy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy wodę i dokładamy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa.
Gruszki obieramy i kroimy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dokładamy do gulaszu. Gotujemy razem przez kilka minut.
Dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku, zagotowujemy. U mnie dużo płynu odparowało, więc nie zagęszczałam gulaszu mąką.
Komentarze