Francuska Przeplatanka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie robi furorę przy każdej okazji!
Pysznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto francuskie XXL
    3 rodzaje papryki (czerwona, żółta, zielona)
    szynka 5 plastrów
    ser żółty tarty 10dag lub około 5 plastrów
    jajko do posmarowania
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Francuska przeplatanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić wszystkie papryki na jak najdłuższe paski o szerokości około 1cm
    Przekroić ciasto francuskie w skali 2do1
    Na większej części ułożyć szynkę, dodać potarty ser lub ser w plastrach, doprawić solą i pieprzem.
    Drugą część ciasta ponacinać w paski około 2cm szerokości robiąc na początku pionowy odstęp od lewej strony ok 2cm, tak aby ciasto się nie rozpadło. Tak ponacinane ciasto umiejętnie przełożyć wypośrodkowując na już przygotowaną wcześniej część.
    Przełożyć co 2 pasek na lewą stronę, poukładać paprykę i przełożyć na przemian paskami ciasta tak jak byśmy pletli tkaninę. Położyć kolejny pasek papryki i znów przełożyć ciastem. gdy uzyskamy już kratkę zlepić wszystkie boki i posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni na około 10/15 minut. Smacznego! :)

Porady

Najlepiej smakuje z domowym sosem czosnkowym!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować