Francuska przeplatanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić wszystkie papryki na jak najdłuższe paski o szerokości około 1cm
Przekroić ciasto francuskie w skali 2do1
Na większej części ułożyć szynkę, dodać potarty ser lub ser w plastrach, doprawić solą i pieprzem.
Drugą część ciasta ponacinać w paski około 2cm szerokości robiąc na początku pionowy odstęp od lewej strony ok 2cm, tak aby ciasto się nie rozpadło. Tak ponacinane ciasto umiejętnie przełożyć wypośrodkowując na już przygotowaną wcześniej część.
Przełożyć co 2 pasek na lewą stronę, poukładać paprykę i przełożyć na przemian paskami ciasta tak jak byśmy pletli tkaninę. Położyć kolejny pasek papryki i znów przełożyć ciastem. gdy uzyskamy już kratkę zlepić wszystkie boki i posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni na około 10/15 minut. Smacznego! :)
Komentarze