Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym i łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane, kto ich nie lubi?? W takiej wersji pokochacie je jeszcze bardziej!! Są chrupiące, zdrowe i pyszne

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:
    Ziemniaki 1kg
    Jajko 1szt
    Cebula 1szt
    Mąka pszenna 200gram
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
    Sos szpinakowy:
    - masło 1łyżka
    - szpinak świeży 4 garści
    - koperek pęczek
    - śmietana 30% 200ml
    - woda 150ml
    - sól
    - pieprz

    -łosoś wędzony (u mnie na ciepło)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Łosoś z piekarnika

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głęboką patelnię dajemy 1łyżkę masła a następnie 4 garści świeżego szpinaku, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy szpinak będzie gotowy dodajemy 1 śmietankę 30% i posiekany pęczek koperku. Mieszamy, gdy sos zacznie gęstnieć możemy dodać wody. Odkładamy na bok
    W tym czasie zabieramy się za placki.
    Ziemniaki i cebulę trzemy na małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz.
    Smażymy placki na rozgrzanym oleju.
    Układamy placki na talerzu, polewamy sosem szpinakowym a na górze układamy łososia wędzonego! Smacznego :)

Porady

Zamiast łososia wędzonego możecie użyć łososia przygotowanego wcześniej przez was w piekarniku. Wyjdzie tak samo pyszny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować