Pierogi z Łososiem i Serem Capri i sosem koperkowym

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Każdy z nas uwielbia pierogi. Ale takich jak te, jeszcze nie próbowaliście :)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka 500gram
    - gorąca woda 250ml
    - łyżeczka soli
    - olej 4łyżki
    - ser Capri 220gram (u mnie z Sierpca)
    - łosoś ok 300gram
    - 250ml bulionu warzywnego
    - śmietanka 30% 150ml
    - pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Łosoś z piekarnika

Pierogi z łososiem i serem capri i sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi 1. Ciasto na pierogi :

    500gram mąki + 250ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki oleju dokładnie ugnieść, tak aby powstało miękkie gładkie ciasto, wstawić do woreczka jednorazowego i odłożyć na bok.
  • 2. Łososia przyprawiamy białym pieprzem i solą, układamy do żaroodpornego naczynia, ustawiamy piekarnik na termoobieg 200stopni i wkładamy rybę na 20min
  • 3. Łososia rozdrabniany widelcem, dodajemy cały ser Capri , mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem
  • 4. Ciasto na pierogi rozwałkować na ok 5mm, wyciąć kółka dużym kubkiem i dodawać po 1 łyżce farszu do środka. Zlepić.
  • 5. Sos koperkowy
    Zagotować 250ml bulionu warzywnego, dodać posiekany pęczek koperku a następnie wlać śmietankę 30%, gotować aż sos zgęstnieje.
    Smacznego!

Porady

Jeszcze bardziej smakuje gdy wymieszamy naszego łososia z wędzonym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować