Pierogi z łososiem i serem capri i sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierogi :
500gram mąki + 250ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki oleju dokładnie ugnieść, tak aby powstało miękkie gładkie ciasto, wstawić do woreczka jednorazowego i odłożyć na bok.
2.Łososia przyprawiamy białym pieprzem i solą, układamy do żaroodpornego naczynia, ustawiamy piekarnik na termoobieg 200stopni i wkładamy rybę na 20min
3.Łososia rozdrabniany widelcem, dodajemy cały ser Capri , mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem
4.Ciasto na pierogi rozwałkować na ok 5mm, wyciąć kółka dużym kubkiem i dodawać po 1 łyżce farszu do środka. Zlepić.
5.Sos koperkowy
Zagotować 250ml bulionu warzywnego, dodać posiekany pęczek koperku a następnie wlać śmietankę 30%, gotować aż sos zgęstnieje.
Smacznego!
Porady
Jeszcze bardziej smakuje gdy wymieszamy naszego łososia z wędzonym
Komentarze