Philly Cheesesteak Sandwich, czyli kalifornijska kanapka pełna grillowanej wołowiny, papryki, cebuli i sera.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-1 bagietka lub 2 mniejsze "półbagietki"
-300 g chudej wołowiny
-1 mała cebula
-1 podłużna papryka (czerwona lub zielona)
-3 ząbki czosnku
-200 g sera Provolone lub innego dobrze rozpuszczającego się
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-1 łyżeczka masła czosnkowego
Filadelfijska kanapka philly cheesesteak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Zmniejszyć moc palnika i smażyć kilka minut cały czas mieszając by się całość zeszkliła, ale nie przypaliła.
Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i czosnek przesunąć na brzeg patelni, dodać wołowinę. Całość smażyć ok 10-15 minut (do miękkości mięsa) cały czas przewracając szczypcami wołowinę. W międzyczasie bagietkę podzielić na 2 części, rozkroić i posmarować masłem czosnkowym. Podpiec 2-3 minuty w nagrzanym piekarniku by zrobiła się chrupiąca. Mięso na patelni wymieszać razem z pozostałymi składnikami, smażyć jeszcze minutę. Na patelni rozdzielić wszystko na 2 porcie, posypać startym serem. Smażyć dalej 2-3 minuty do rozpuszczenia sera. 2 łopatkami przekładać "farsz" do ciepłych bagietek, przykryć drugą częścią bagietki. Podawać na ciepło.
Komentarze