Fale Dunaju

4.8 (186 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

...ciasto stare jak świat i chyba wszystkim znane. Ja wieki go nie piekłam. Piekłam w blaszce 25x27cm ale można upiec w większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. U mnie z czereśniami...

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    250g miękkiego masła
    1 szkl cukru pudru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek
    2 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    krem:
    0,5 litra mleka,
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    mała paczka cukru waniliowego
    250 gramów miękkiego masła

    dodatkowo:
    wiśnie, czereśnie ok 300g

    polewa czekoladowa:
    4 łyżki słodkiej śmietany
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.8 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
    Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
    Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
  • 3. Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować