Fale Dunaju

4.51 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Tym razem tak z nudów... :D ale nie ukrywam, że wyszedł mi pyszny.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka: 20x35cm

    Ciasto:
    1 margaryna
    6 jaj
    2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jabłek

    Masa:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe (gotowane z cukrem według przepisu)
    pół szkl. cukru pudru
    500 ml mleka
    1 margaryna
Wystaw ocenę:

4.51 (157 ocen)

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i kolejno resztę składników (z wyjątkiem kakaa). Ubita masę łączymy z pianą z białek. 2/3 ciasta wylewamy na blachę. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Układamy na cieście i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 45 minut.
  • 3. Masa:
    Budynie gotujemy na 500 ml mleka z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dodajemy budyń. Gotową masę rozsmarowujemy na przestygniętym cieście jabłkowym. Dekorujemy kakaem bądź polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować