Fale Dunaju

4.5 (143 ocen)

Pyszne ciasto z jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    25 dag cukru pudru
    30 dag mąki pszennej
    6 jaj
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    2 płaskie łyżki kakao
    6 jabłek

    Masa:
    1 kostka margaryny
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    3/4 l mleka

    Polewa:
    10 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2-3 pełne łyżki kakao
    olejek rumowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy mleko i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i łyżką mieszamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Ubijamy pianę z białek, dodając szczyptę soli. Do pierwszej części ciasta dodajemy 2/3 części piany, a do drugiej części ciasta kakao i po wymieszaniu resztę piany.
    Do formy wylewamy jasne ciasto, na nie równomiernie kładziemy ciemne. Jabłka obieramy i kroimy na szóstki. Jabłka układamy na wierzchu grubszą stroną lekko wciskając w ciasto. Piec 25-45 min w 180 stopniach.
  • 2. Gotujemy 1/2 l mleka z cukrem. W reszcie mleka rozprowadzamy mąki i budyń i wlewamy to powoli na wrzące mleko. Studzimy budyń i zimny ucieramy mikserem z margaryną. Z podanych składników przygotowujemy polewę. Składniki polewy mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować