Sezon na porzeczki i agrest w pełni, a nie ma nic lepszego jak zamykanie tych pysznych owoców w słoiczkach, aby można było się nimi delektować w zimie.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
- 3 kg czarnej porzeczki
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki wody
Dżem z porzeczki i agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Owoce przesypujemy do rondliczka, dodajemy 2 szklanki wody, sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut, aż owocę zmiękną.
2. Powstały sok odcedzamy od owoców (przepis na sok na profilu). Owoce blendujemy lub przecieramy przez sitko. Dodajemy 1kg cukru. Dżem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż cukier się rozpuści.
3. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Słoiczki wstawiamy do rondliczka, zalewamy wodą, tak żeby wieczko było na wierzchu. Gotujemy przez 20 minut.
Komentarze